Back to Top
Τηλ. επικοινωνίας : 22210.62743 | Email: el.politias@cyta.gr
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μια Φρουδική Ανάλυση του Αντι-Ομοφυλοφιλικού Μίσους

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν είμαι εναντίον των ομοφυλοφίλων, τους οποίους σέβομαι και υπολύπτομαι, τους θεωρώ εξαιρετικά και χαρισματικά άτομα, έχω πολλούς φίλους και τους αναγνωρίζω ότι έχουν προσφέρει πολλά στην εξέλιξη του πνεύματος και της τέχνης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν άτομα «ανήθικα» στο ίδιο ποσοστό και τρόπο που υπάρχουν και στου ετερόφιλους.

Στην παρακάτω Φρουδική ανάλυση, αναλύω το φαινόμενο του «κρυφο-ομοφυλόφιλου» που εκδηλώνεται ως ένας ετερόφυλος «άντρακλας» γεμάτος μίσος για τους ομοφυλόφιλους, χωρίς να μπαίνω στην Φρουδική ανάλυση του ψυχολογικού υπόβαθρου της ομοφυλοφιλίας, που είναι το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα.Όταν το «Συνειδητό Εγώ» (δηλ. το συγκεκριμένο άτομο που έχει αυτοσυνείδησης της ύπαρξής του, της ταυτότητάς του, του σκοπού του στην ζωή) συνειδητοποιήσει και ζήσει μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως π.χ. ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ή αντιληφθεί ότι έχει ένα χαρακτηριστικό (βιολογικό ή ηθικό) το οποίο είναι «στίγμα» στην κοινωνία,  με την έννοια ότι δεν συνάδει και δεν συμφωνεί με το «παραδεδεγμένο» ως «ορθό» και «ηθικό» στην κοινωνία (όπως π.χ. η ομοφυλοφιλία), τότε το «Εγώ» αναπτύσσει με την  βοήθεια του «Υπερεγώ» «Μηχανισμούς Αμύνης του Εγώ», δια των οποίων το «Εγώ» π.χ. καταχωνιάζει στην λήθη τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου, αρνούμενο τον θάνατό του (είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις), ή αντίστοιχα «παραμορφώνει» και «μασκαρεύει» της εξωτερική εμφάνιση,  έκφραση κι εκδήλωση του «βιολογικού» η/και «ηθικού» του «στίγματος», όπως π.χ. την «ομοφυλοφιλία» του, με τον τρόπο που θα περιγράψω παρακάτω.

Το «Υπερεγώ» παίζει τον ρόλο του «Ηθικού Κριτή , Ελεγκτή και Βοηθό» του «Εγώ». Το «Υπερεγώ» λέει στο «Εγώ» ποιό ηθικό του χαρακτηριστικό αντιβαίνει στο «γενικά αποδεκτό ηθικό και καλό» της κοινωνίας και το βοηθά να εναρμονίσει την συμπεριφορά του ώστε να έρθει σε αρμονία με την κοινωνία. Συμμορφούμενο το «Εγώ» με τις επιταγές του «Υπερεγώ « «μασκαρεύει» την προς τα έξω συμπεριφορά του (για να έρθει σε αρμονία με την κοινωνία και να μην υποφέρει), αλλά (το «Εγώ») χάνει πλέον την συνείδηση της εκ προθέσεως  «υποκριτικής» συμπεριφοράς του και πιστεύει ότι αυτό που εκδηλώνει προς τα έξω (καθ` επιταγή  του «Υπερεγώ») είναι πράγματι ο αληθινός εαυτός του ! Έτσι π.χ. ένας ομοφυλόφιλος που –εσφαλμένα- το «Εγώ» του νοιώθε «ένοχο» διότι έρχεται σε σύγκρουση με την παραδοσιακή ετεροφυλική και πουριτανή κοινωνία μας, κάτω από την επίδραση του «Υπερεγώ» του, εκδηλώνεται ως «εχθρός των ομοφυλοφίλων» και «άντρακλας με μουστάκι κι αγριάδα» ! και τα «μασκαρεμένα» αυτά χαρακτηριστικά του τα πιστεύει ως αληθινά!  Το «Εγώ» του ομοφυλόφιλου, κάτω από την επίδραση του Υπερεγώ του, δεν έχει συνείδηση πλέον ότι «αυτοαπατάται» και πιστεύει αλήθεια ότι είναι ετερόφυλος «άντρας».

Όμως, το «Υποσυνείδητό» του Γνωρίζει πάντα την πραγματική του ομοφυλοφιλική του φύση και σε ώρες που κυριαρχεί το Υποσυνείδητο του το υπενθυμίζει κι αφήνει να εκδηλωθεί ελεύθερα η ομοφυλοφιλία του, (όπως π.χ. σε συνθήκες ελάττωσης της επίδρασης του Υπερεγώ και του Εγώ, όπως σε κατάσταση μέθης, ύπνου ή πόθου κλπ).

Πως όμως το Υπερεγώ κατορθώνει να αναγκάσει (ή πείσει) το Εγώ να «μασκαρέψει» την συμπεριφορά του στο παραπάνω πλαίσιο, ώστε να μην υποφέρει για το ηθικό του «στίγμα» και για να έρθει σε «συμφωνία» με την κοινωνία? Και μάλιστα να το κατορθώνει αυτό, σε βαθμό ώστε το ‘Εγώ να μην καταλαβαίνει ότι αυτό-απατάται?

Στην Φρουδική ανάλυση ο Σύνθετος αυτός Μηχανισμός του Υπερεγώ λέγεται:

«Κατοπτρική Ετεροπροβολή» και Αντιρροπιστική Υπεραναπλήρωση» του «Στίγματος».

Επεξήγηση:

α) Ο Ομοφυλόφιλος αποβάλει (υποσυνείδητα) την επώδυνη γι αυτόν ομοφυλοφιλία του  και την αποδίδει (την προβάλει) σε άλλους. «Όλοι είναι αδερφές» λέει ο κρυφο-ομοφιλόφιλος, «όχι εγώ» («Κατοπτρική Ετεροπροβολή»). Ο Ομοφυλόφιλος αυτό που μισεί στον εαυτό του (την ομοφυλοφιλία του ή οποία του δημιουργεί πόνο και κοινωνικά προβλήματα) το αρνείται στον εαυτό του και το προβάλει στους άλλους. («Κατοπτρική Ετεροπροβολή»).

β) Ταυτόχρονα, ο  Ομοφυλόφιλος για να πείσει την κοινωνία –και του εαυτό του-ω ότι είναι «πραγματικός ετερόφυλος άντρας» αναπτύσσει αντιρροπιστικά μια εικόνα υπερ-αντρικής εμφάνισης (μουστάκι γένι κλπ), αποκτά μια σκληρή αντρική συμπεριφορά «βαρύμαγκα» και στο σπουδαιότερο, νοιώθει κι εκφράζει έμπρακτα ένα πραγματικό μίσος εναντίον των ομοφυλοφίλων ! (Αρνητική Υπεραναπλήρωση), το οποίο (μίσος) εκφράζεται με χυδαίες και υβριστικές εκφράσεις, αλλά και πράξεις βίας εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Έτσι το μίσος που νοιώθει για την δική του ομοφυλοφιλία, το προβάλει  στους άλλους (προβολή και Αρνητική Υπεραναπλήρωση), στους οποίους έχει προβάλει επίσης την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας.

Με τον τρόπο αυτό, εξωτερικά ο (κρυφο) ομοφυλόφιλος, αναπτύσσει μια «Υπερ- Αντρική» συμπεριφορά, γεμάτη πραγματικό μίσος για τους ομοφυλόφιλους, «Υπεραναπληρώνοντας» έτσι την πραγματική κρυφή ομοφυλοφιλία και θηλυπρέπειά του (Αρνητική Υπεραναπλήρωση).

Κι έτσι, μασκαρεμένος πλέον, ο «άντρακλας» ξεγελά και τον εαυτό του και την κοινωνία, ότι είναι «άντρακλας».

Πολλοί τέτοιοι «κρυφο-ομοφυλόφιλοι» μένουν μόνο στην Υπεραναπλήρωση της «υπερ-αντρικής» των εικόνας, συνηθέστερα όμως αυτή συνδυάζεται και με έμπρακτο μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Όμως, σε καταστάσεις που κυριαρχεί το υποσυνείδητο, που περιγράψαμε παραπάνω, π.χ. όταν δεί έναν ωραίο άντρα και του ανάψει ο πόθος, η ομοφυλοφιλία του δεν έχει σταματημό.

Τέλος, πρέπει να τονίσω ότι ο παραπώνα ψυχολογικός μηχανισμός «Αμύνης του Εγώ» εκφράζεται στους δειλούς ομοφυλόφιλους που δεν έχουν το θάρρος –όπως θάπρεπε- να αποδεεχτούν την ομοφυλοφιλία των, ειλικρινά και φανερά.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι «διαστροφή», δεν είναι «αρρώστια», είναι μια διαφορετικότητα, όπως είναι ο «κοντός». Ή «ψηλός» άντρας, ο κίτρινος, μαύρος ή μελαψός, ή ξανθός άντρας.

Η ομοφυλοφιλία είναι «αρρώστια», μόνον όταν ο ομοφυλόφιλος, λόγω της δειλίας του, καταφεύγει στον παραπάνω ψυχοπαθολογικό Φρουδικό μηχανισμό  αυτό-απάτης και μασκαρέματος.

Σημ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα και συνειρμούς κάνετε με γνωστό πολιτικό που τελευταία ύβριζε χυδαία κα με μίσος του Εβραίους, Ομοφυλόφιλους αλλά και τους Έλληνες Πολίτες ! αποκαλώντας τους «Σκουλίκια» και Απειλώντας τους ότι θα «λάβει αντίποινα εναντίον τους τώρα που έγινε υπουργός», είναι σωστή κι ακριβής (η ομοιότητα και οι συνειρμοί).

Δημ. Αντωνίου, γενικός Χειρουργός


• Δημοσιεύθηκε από : Δημήτριος Αντωνίου
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015 - 8:47 μ.μ.
Διαδώστε το Άρθρο...