Back to Top
Τηλ. επικοινωνίας : 22210.62743 | Email: el.politias@cyta.gr
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΜΠΗ: Η ECB ύστατος χρηματοδότης του χρέους


Από το τελευταίο μου βιβλίο "Για Μια Ελλάδα Μάντα Ιδεών", 2015. 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο» φως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην εξαγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (Quantitative Easing-Ποσοτική Χαλάρωση), προκειμένου να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κι αυτή είναι μια Κευνσιανή Νομισματική Πολιτική !
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάσισε την Τετάρτη την νομιμοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ γεγονός που αποτελεί απόφαση – ορόσημο για την Ευρωζώνη.
Ο λόγος της δικαστικής διαμάχης ήταν όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε πει, τον Ιούλιο του 2012, την φράση «whatever it takes» (με κάθε κόστος) εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ, Outright Monetary Transactions Program) από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτή η διευκρίνιση επενέργησε τόσο καθησυχαστικά στους επενδυτές και τους κερδοσκόπους που ξαφνικά σταμάτησαν τις επιθέσεις τους εναντίον του ευρώ και απομακρύνθηκε το κλίμα δυσπιστίας προς το κοινό νόμισμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες» για την υποστήριξη της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών τίτλων χρέους. «Ολα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι. «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό» με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι. «Αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών στις 22 Ιανουαρίου ή στην επόμενη, του Μαρτίου, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, στο πρότυπο της αμερικανικής Fed ή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας (ημερ. δημοσίευσης 14-1-2015).

Υπερέβη την εντολή της η EKT;

Οι προθέσεις του Μάριο Ντράγκι δεν είχαν συζητηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, ειδάλλως, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δεν θα τις είχε προσυπογράψει. Η συνέχεια δόθηκε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.
Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι προσέφυγαν εναντίον της εξαγγελίας του κ. Ντράγκι αμφισβητώντας τη νομιμότητα αγοράς ομολόγων που ούτως ή άλλως δεν θα αγόραζε κανείς βάζοντας σε κίνδυνο το 1/3 των Γερμανών φορολογουμένων και ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα παραβιάζει το δικαίωμα της Γερμανικής Βουλής να αποφασίζει σε δημοσιονομικά θέματα της χώρας. Οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνοντας παράλληλα παραβίαση του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ από την ΕΚΤ και υπέρβαση της εντολής της έχει δοθεί για την άσκηση νομισματικής πολιτικής. Πηγή: koolnews.gr, ΑΠΕ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

1) http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=150354&pageIndex=0&doclang=EL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=253969 (η αίτηση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου)
Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις Λειτουργίες της ECB στα Αγγλικά.
3) http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=161370&pageIndex=0&doclang=EL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=253969 Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις Λειτουργίες της ECB στα Ελληνικά.
Συμβιβασμός Ντράγκι-Μέρκελ για την ποσοτική χαλάρωση – “Ναι μεν αλλά” για την αγορά ομολόγων, 17-01-2015.


Τα «βρήκαν» ΕΚΤ και Βερολίνο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τους FT, αν και το Βερολίνο φαίνεται να εκφράζει επιφυλάξεις για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.
Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους Financial Times.
Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΕΚΤ αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο αποκαλείται ποσοτική (νομισματική) χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, την Πέμπτη (22-01-2015), με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο Γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη.
Σύμφωνα με τους F.T., η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σ’ ένα συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της Eυρωζώνης να είναι υπεύθυνες για το χρέος των χωρών τους (Σχόλιο: τελικά αποφασίστηκε ότι οι Εθνικές  κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο - σε μορφή προβλέψεων- για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων από την ECB, βλ. παρακάτω. Με τον τρόπο αυτό το χρέη των εθνικών-κρατών-μελών της ΕΕ, έμμεσα τουλάχιστον, εξακολουθούν να είναι Εθνικά και να εξυπηρετούνται από τις Εθνικές των Τράπεζες με τίμημα την αύξηση του εθνικού των πληθωρισμού. Έτσι, διατηρείται η Αρχή της Διαχωρισμού των Εθνικών Χρεών κι αποκλείεται η Ευρωπαική Αμοιβαιοποίηση των Εθνικών Δημόσιων Χρεών) (αρ. 125 ΣΛΕΕ).
Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation πως η Τράπεζα θα εξετάσει την Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων.
«Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο.• Δημοσιεύθηκε από : Δημήτριος Αντωνίου
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 - 8:04 π.μ.
Διαδώστε το Άρθρο...